На винних фестивалях винороби іноді частують вином і примовляють, — «Витримане у бочці, у якій ще мій дід тримав вино!». Зазвичай ми мовчки киваємо і п'ємо — бочкове ж вино, ніби, найкраще. Так, бочка покращує вина — але не всім винам це треба і не всі бочки на це здатні.

Розберемось:

  • бочки для вина використовували ще у Стародавньому Римі. Але це була просто «тара» — міцна, легка і придатна для ремонту;

 

  • вплив бочки на вино помітили у Європі значно пізніше, коли бочки почали проводити більше часу у дорозі й вино почали довше зберігати у бочках — одна бочка робила вино кращим, інша його мало змінювала;

 

  • сьогодні вже відомо, що на покращення вина у бочці впливають пористість деревини саме дуба — пори пропускають мікродози повітря, які повільно окислюють вино і пом'якшують його;

 

  • по-друге, деревина віддає фенольні речовини, які збагачують вино новими ароматами — кави, випічки, спецій чи навіть копченостей, як у червоному вині Шираз з Австралії;

 

  • бочка може віддавати вину різні аромати в залежності від походження, ступеню обсмаження, розміру й віку бочки — наприклад, сильне обсмаження дає мужні аромати шоколаду й кави;

 

  • вважається, що найкраще це робить бочка з французького дуба — мовляв, вона створює оптимальні умови для дозрівання. Але є ще бочки з американського й словенського дуба, їх також широко використовують;

 

  • на сліпій дегустації витримку у бочці можна вгадати за ароматами ванілі, кави, шоколаду, какао, кокосу, солодки, диму, карамелі тощо.

 

  • у сучасному світі витримку у бочці іноді замінюють зануренням у чан з вином «дубових чіпсів» — це обсмажені частинки дуба, які коштують дешевше бочки, але також здатні віддати вину свої аромати. Дешево і практично!

 

  • світ пережив бум на витримку у бочці у 1990-х — деякі винороби одне й те саме вино тричі переливали у нові бочки, щоб дати йому 300% витримку. Такі вина називали «дубовими» — часто сортові аромати винограду губились за ароматами бочки;

 

  • зараз у світі мода на вина з акуратною витримкою — для неї іноді використовують старі бочки, які віддають вину мало ароматів і м'яко його змінюють;

 

  • свіжим яскравим винам на кшталт Піно Гріджіо чи рожевих вин Провансу бочка ні до чого — вона «задушить» їх тендітну ароматику. Сильним потужним винам з сортів Каберне Совіньйон чи Шардоне бочка допоможе стати багатшими й гармонійними.

У Wine Story є вина з інтенсивною витримкою у дубі й ледь-ледь помітною. Сміливо запитуйте наших консультантів про вплив бочки у різних винах і поповнюйте свою колекцію новими враженнями.