"Porto Cruz" - один з найвідоміших брендів кріпленого вина у світі, який виробляється "Gran Cruz". 1887 року підприємці, які володіли запасом старих сортів портвейну, відкрили спільну справу — компанію під назвою «Assuncao». Вже до 1974 року у її льохах зберігався портвейн загальним обсягом близько 4 000 000 літрів. Цього ж року у Португалії стався державний переворот, і, прагнучи убезпечити свою справу, власники компанії вирішили перебратися до Бразилії. Вони планували продати свій бізнес на батьківщині. Однак політична обстановка в Португалії залишалася настільки нестабільною, що ніхто не наважувався придбати його. Порятунком для компанії стало втручання одного з керівників, який переконав французів з холдингу La Martiniquaise вкласти в неї гроші. Так акцій "Assuncao" відійшли до компанії "La Martiniquaise", і виробник змінив назву на "Gran Cruz".

Збір винограду для портвейну «Porto Cruz» проходить у вересні. Після закінчення з винограду віджимають сік і залишають на дві доби для зброджування. Всю довгу зиму молоде вино «відпочивало», а навесні його переправляли через річку Дору, щоб воно могло потрапити до льохів торговців. Здавна для цього використовували плоскодонні вітрильні барки, що на місцевому говірці звали «рабелу». Віддаючи данину історії, компанія Gran Cruz Porto відродила цю традицію. Барки, що перевозять портвейн цієї марки, мають вітрила червоного та чорного кольорів, що домінують у символіці компанії.

Продукція компанії "Gran Cruz" сьогодні експортується по всьому світу. Найбільш старі різновиди портвейну компанії можуть витримуватись до трьох десятків років.

Porto Cruz Tawny

  • Сорти винограду: Туріга Насьональ, Турига Франсеса, Тінта Баррока, Тінта Роріш, Тінта Као
  • Особливості технології: кріплене вино витримується в бочках не менше 4 років
  • Аромат: ізюм, сухофрукти, карамель, ваніль
  • Смак: округлий, солодкуватий, з нотками сухофруктів та горіхів
  • Гастрономічна сполучність: дижестив